Doporučuji přečíst knihu "Měj rád skutečnost"

29.10.2010 10:22

 

Můžete se v životě trápit, ale musíte si to dělat sami

Na světě je spousta systémů, které vám mohou pomoci zjednodušit život, ale dotazování je  jednoduché  a efektivní The Work od Byron Katie. 

Pokud vám nedělá problém angličtina, najdete spoustu informací přímo na stránkách www.thework.com/index.php. Dopuručuji přečíst si knižku  Loving what is – Byron Katie, která vyšla i v české verzi – Měj rád skutečnost.

Práci tvoří čtyři jednoduché otázky. Jestliže je aplikujete na určitý problém, uvidíte zdroj svého utrpení ve zcela jiném světle. Jak Katie říká: "Naše utrpení nezpůsobuje ten problém, ale to, co si o tom problému myslíme." Většina lidí se domnívá, že musí bolestnou myšlenku nechat jít, což ovšem není možné. Jakmile však provedete Práci, myšlenka nechá jít vás. Tak můžeme začít milovat to, co je, přesně tak, jak to je. Měj rád skutečnost vám krok za krokem ukáže a prostřednictvím srozumitelných a názorných příkladů předvede, jak přesně tento revoluční proces využít. Setkáte se s lidmi, kteří spolu s Katie provádějí Práci o celé řadě lidských problémů, o vztazích, zaměstnání, jejich nejhlubších starostech a obavách. Jakmile provedou Práci, prožijí trvalý mír a objeví rozum a energii k činnosti, a to dokonce v situacích, které jim předtím připadaly nemožné. 

Stručně o této Práci (The Work):

Byron Katie jednoduše konstatuje, že svět je, jaký je. Když svítí slunce, tak svítí slunce. Když je kolem spousta nervózních lidí nebo zrovna prší, tak to tak a nemá smysl tvrdit, že to tak není. Nebo, že by to tak být nemělo. To co je, je pravda.  Vždy, když se trápíme, je to proto, že si myslíme, že něco by mělo být jinak. Vždy, když víme, že Manžel by nás měl více poslouchat, že naše děti by se měli chovat tak a tak pro jejich dobro, že šéf v práci by měl ocenit, co děláme, že lidé by se k sobě měli chovat slušně, že dneska by nemělo pršet….trápíme se.

Protože to co je, neodpovídá naší představě,  protože věříme, že naše představa je správná. Protože věříme, že pravdu máme my a ne realita. Chceme, aby se změnilo co je. Aby se změnila realita.  A realita asi přitom dělá, co chce… Začneme s realitou bojovat – a prohrajeme. Ve 100% případů. Trápíme se.

Protože myšlenky, které utvářejí naše příběhy, nás pletou. Tak jsme si na ně zvykli, že o tom ani nevíme. Myšlenky nemají žádnou sílu,  přicházejí a odcházejí. Dokud jim svoji sílu nedáme my. Dokud se s některou neztotožníme. Dokud se nestaneme my tou myšlenkou. Součástí příběhu, kterého se nedokážeme vzdát. A kvůli kterému se trápíme.  Protože věci nejsou jako náš příběh.

Katie nám nabízí jednoduchou a velice účinnou metodu, jak naše myšlenky pozorovat a zkoumat. Jak si uvědomit, co s námi dělá, když jim věříme a jací bychom byli, kdybychom nebyli schopni tuto myšlenku mít.  Jak myšlenku otočit a zažít její obrácení významy.  Zamyslete, jestli opačné myšlenky nejsou pravdivější než naše, která nás trápí.  

Myslím, že Práce není něco jako technika, je to zdraví a přirozený způsob přístupu k našim příběhům a dříve či později se k němu vrátíme a začneme ho přirozeně používat. Budeme najednou volní. Budeme klidní a připravení. Budeme si uvědomovat, jak věci jsou.

Uvědomíme si, které věci můžeme změnit a které ne.  Těmi, které nemůžeme změnit, se přestaneme zabývat. Pro některé to bude najednou tolik času navíc, jako by dostali ještě jeden život. 

Naučíme se, které věci měnit můžeme. Budeme vědět, jak věci jsou. Budeme klidní a šťastní.  Není lepší východisko pro cokoliv, co chceme v životě dokázat.

Jak na to

Formulář Posuďte svého souseda

 Vyplňte si formulář Posuďte svého souseda, který je použitý z thework.org. Tento formulář je sestavený tak, aby pomohl najít a zapsat naše příběhy, které nás trápí. Jednoduše. Nesnažte se dělat tuto Práci v hlavě, bez papíru to fungovat nebude. Pokud nejste zkušení v používámí  Práce, nezačínejte sebou. Držte se formuláře a pište o ostatních. Stáhněte si formulář.

Dotazování

Vezměte si svůj formulář a postupně projděte všechny zapsané body. U každého postupujete stejně. Odpovězte na otázky:

Je to pravda?

Můžu si být absolutně jistý, že je to pravda?

Jak se cítím, reaguji, chovám, když věřím, že je to pravda?

Jak bych se cítil, choval, reagoval, kdybych nevěřil této myšlence?

Smyslem prvních dvou otázek není abychom odpověděli NE. I když se to pravděpodobně stane. Jde jen o to, přemýšlet o tom.

 

Otočte myšlenku

Otočte myšlenku – na sebe, na druhé, otočte význam.

Smysle tohoto otočení významu je uvědomit si jak jinak mohou věci být. Pokud věříme, že realita je špatně a měla by být jinak, toto otočení nám většinou nabídne zajímavá řešení. Často nám umožní najít pochopení a cestu.

Příklad

Příklad z knihy Love what is.

Jsem naštvaná na Poula, protože mě neposlouchá.

1. Je to pravda? Je to pravda, že mě Poul neposlouchá? Nechte svoji mysl, aby našla odpověď.

2. Mohu si být absolutně jistá, že mě Poul neposlouchá?

3. Jak se chovám, když věřím tomu, že mě Poul neposlouchá? Jak se chovám k němu? Jak se chovám sama k sobě? Napište si seznam. Např. Přerušuji ho, potrestám ho tím, že s ním nemluvím, sedím stále u televize, příliš jím a spím, cítím se opuštěná a mám špatnou náladu …Pokračujte a uvědomujete si, jak se chováte k sobě, když věříte myšlence: Poul mě neposlouchá.

4.Jaká byste byla bez této myšlenky? Uvědomte si , jaká byste byla bez myšlenky Poul mě neposlouchá. Jaká byste byla, kdybyste vůbec nebyla schopná si  ji myslet.Zavřete oči a představte si to.  Dejte tomu chvilku. Co vidíte, jak se cítíte?

5.Otočte to

Otočte vaši zapsanou myšlenku Poul mě neposlouchá

·         Já neposlouchám Poula. Je to pravda? Nebo více pravda než původní věta? Najdět alespoň 3 případy, kdy je to více pravda, než vaše původní myšlenka.

·         Já neposlouchám sebe.  

·         Poul mě poslouchá.

Pro každé otočení najděte konkrétní příklad, kdy je to pravda.

Pokračujte další zapsanou myšlenkou ve formuláři, stejným postupem.

Je neuvěřitelné, jak se některé životní problémy změní v průběhu okamžiku a zmizí potom, co je podrobíme těmto otázkám.

 

Přeji hodně úspěchů. Pokud chcete s touto metodou poradit, ozvěte se.

S láskou Margarita