Zdraví je v hlavě

20.02.2014 14:10

 

 

 

 

Zdraví se stejně jako smůla dá přivolat. Stačí v ně jen uvěřit.

Už koncem 70. let proběhla studie, v níž se sledoval vliv placeba na bolest – pacienti dostávali tablet­ky z cukru a jejich bolest se zmírnila. Čím více pacient v účinek daného léku věří, tím je jeho subjektivní úleva větší. Ale nejen subjektivní – příznivě naladěná a aktivovaná mysl spouští i ozdravné procesy v těle včetně imunitního systému. Tzv. placebo efektem se dá ovlivnit v těle všechno možné – spánek nevyjímaje.

Mocná síla mysli
Placebo efekt je založen na očekávání – mysl i tělo jsou mimovolně citlivější k pod­nětům, které odpovídají tomu, co ‚má‘ nastat. Mnoho drah v lidském mozku je totiž specializováno na zpracování reak­cí na předvídané situace. Výsledkem je tvorba chemické látky dopaminu, která  mobilizuje tělo na co nejvyšší výkon a nastartuje i samoléčivé procesy.

O účinku placeba se vědělo již dávno. Využívali ho lékaři, šamani, kněží, psychologové i sportovci. Nevěříte? Stačí slovo ‚očekávání‘ nahradit slovem ‚víra‘, a vše je hned jasnější. Nejrůznější zaříkávání, používání svěcené vody nebo hostie, talismanů, ale i moderních maskotů, homeopatie nebo sloganů má společný efekt – posílit dotyčného tak, aby si pomohl sám. A funguje to. Ne nadarmo se říká: „víra tvá tě uzdravila“, či „víra hory přenáší“.

Placebo efekt má však pochopitelně i svou odvrácenou stránku. Pokud si například pacient přečte příbalový leták a bude se obávat nežádoucích účinků, bude mít vel­mi pravděpodobně většinu z nich. A nemu­sí být nutně simulant, jen jeho mysl a tělo jsou citlivější k očekávaným příznakům, a tak si je mohou i samy vyvolat.

Naprogramujeme si zdraví?
Když je placebo efekt vědecky dokázaný, nedal by se tedy využít tak, že bychom si vlastní vůlí naordinovali stálé zdraví? Tak silný tento mechanismus není a bez léků se prostě neobejdeme. Lékaři a psychologové ho však berou vážně a pracují na jeho co nejefektivnějším využití a již dnes může cíleně pomáhat prakticky kaž­dému, kdo je ochoten se o něj opřít.

Zkuste to s pozitiv­ním myšlením – nepod­dávat se chorobě, věřit v léč­bu i účinek léků, každé zlepšení přivítat, stále ‚hecovat‘ tělo do boje proti nemoci, i o ovoci či vitaminech uvažovat jako o ‚zázračných‘ lécích... Právě to přispívá k uzdravení.  

Autor: jpž
Foto: Shutterstock,