Žárlivost - jak ji pochopit a nechat odejít

20.08.2012 14:14

 

Žihadla žárlivosti! Přední světová odbornice na partnerské vztahy – Mahasatvaa Sarita odhaluje její kořeny i to, jak naložit s touto velmi bolestivou emocí.

Žárlivost je opravdu velice ožehavé téma. Spousta lidí se mě na seminářích a individuálních sezeních v průběhu mnoha let ptalo, jak se vypořádat se žárlivostí, jak ji překonat a necítit ji.

Je dobré si uvědomit, že pokud na někoho žárlíme, tak tento pocit vychází z projekce nějakého našeho neprožitého aspektu na osobu, na kterou žárlíme. Představujeme si, že tento člověk má možnost žít úroveň naplnění, které se nám nedostává. Jedna z cest, jak je možné vyléčit toto zranění je položit si tuto otázku: „Kdybych teď mohl udělat cokoliv, co bych chtěl, co by to bylo?“.

Až najdete, co je tato touha ležící pod povrchem, potom ji můžete zkusit vědomě prožít. Na této cestě je důležité pochopit, že nepotřebujete někoho druhého k prožití své touhy. Můžete destilovat tuto touhu až na její samotnou esenci, což znamená, že objevíte vaší základní potřebu. Např. pokud žárlíte na někoho, kdo je talentovaný hudebník nebo malíř, zeptejte se sami sebe – jak se JÁ můžu kreativně projevit? Můžete vstoupit do keramického kroužku nebo se naučit hrát na hudební nástroj. Pouze buďte otevření k jakékoliv vaši odpovědi, která vám vyvstane na mysli – vaše kreativní vyjádření může nabývat různých podob – od zahradničení přes pečení cukroví , zkrášlování sebe sama až k vytvoření nádherné ložnice.

Tím, že přijmete a prožijete své touhy, budete schopni prožít nové zkušenosti a objevit vhledy, které zvýší vaši jasnost, moudrost a soucit. Důležitým klíčem v celém procesu je být totální. Čím více jste upřímní ke svým základním touhám a s čím větší totálnosti je prožíváte, tím více jasnosti a transformace zažijete. Když uděláte přesně to, co chcete – tady a teď – ve vaší plné vášni a kreativitě, bude nemožné zažívat žárlivost. Budete tak plní života, naplnění tím, čím máte být, že nebudete mít žádnou potřebu projektovat vaši životní energii na druhého a porovnávat se s ním. Budete v plynutí. Žárlivost může existovat pouze ve stagnaci. Takže pokud máte problém objevit, co je vaše základní touha – hýbejte se a pak se sebe zeptejte znovu. Tanec je vždy skvělá cesta, jak se spojit se svou životní energií a zjistit, co doopravdy chcete.

Mahasatvaa Ma Ananda Sarita

 

 

 

 

Zdroj: https://www.partneri-duse.cz