Surovina měsíce – zázvor

26.02.2011 10:12

 

Zázvor už není zdaleka jen otázkou asijské, africké nebo karibské kuchyně. Dnes jej běžně seženeme ve všech větších českých obchodech. Natolik jsme si zázvor oblíbili, že jím léčíme své „zimní“ neduhy, používáme ho při přípravě exotických pokrmů a zobeme jej místo bonbónů.

Mezi další sezónní suroviny, které jsou běžně dostupné v únoru, patří: celer, červená řepa, čekanka, růžičková kapusta a pórek.

Vliv zázvoru na zdraví

Zázvor obsahuje vitamíny A, C a B, z minerálních látek vápník, fosfor, železo, draslík, sodík a hořčík. Má detoxikační, antibakteriální a protizánětlivé účinky, které se hodí především v období chřipek a nachlazení. Podporuje zvýšení tělesné teploty, krevní oběh, zabraňuje srážení krve a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zmírňuje nevolnost, podporuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Má uklidňující účinky, zmírňuje bolesti hlavy, považuje se za afrodisiakum a preventivně působí proti rakovině.

Zázvor v kuchyni

Zázvor se v kuchyni používá v čerstvé nebo sušené podobě, kandovaný nebo nakládaný. Má výraznou štiplavou ostrou chuť, která se hodí do sladkých i slaných jídel. Čerstvý zázvor se používá k přípravě horkých nápojů, do masových a rybích pokrmů, do polévek, k dušenému masu nebo ovoci. Marinovaný zázvor se často kombinuje s citrusovými plody, s česnekem, cibulí a sójovou omáčkou. Nakládaný růžový zázvor s názvem gari se v japonské kuchyni používá do suši. Sušený zázvor se přidává jako koření spíše do sladkých dezertů. Při koupi zázvoru vybírejte podle toho, k čemu jej chcete použít, vyzrálejší oddenky jsou palčivější a vláknitější a hodí se spíše ke strouhání. Mladý zázvor se krájí na nudličky a má jemnější chuť i aroma. Doma zázvor uložte do papírového ubrousku, vložte do mikrotenového sáčku a do lednice, kde vám vydrží i několik týdnů.

Recept na zázvorový čaj

Ingredience: 250 ml vody, 1 lžička nahrubo nasekaného čerstvého zázvoru, šťáva z citrónu, 1 lžička medu, 1 hřebíček a špetka skořice

Postup: zázvor oloupejte a nastrouhejte, vložte společně s hřebíčkem a skořicí do čajového sítka a přelijte vroucí vodou. Nechte louhovat 3 až 5 minut, poté vyjměte sítko a dochuťte zázvorový čaj citrónem a medem. Sítko se směsí můžete použít na více nálevů, záleží čistě na Vás, jak výrazný čaj chcete mít.

Další zajímavý zimní recept na bramborový salát s řepou a jablky naleznete zde.

V příštím čísle měsíčníku budeme v seriálu o zdravé výživě pokračovat.

napsala: Jana Vašáková