Rozmarýn lékařský - účinná bylinka na posílení mozku

13.01.2014 19:56

 

Rozmarýn nebo také rozmarýna se v čínské tradiční medicíně používá již tisíce let jako účinná bylinka na posílení mozku. Obsahuje totiž vzácné éterické oleje, které stimulují mozkovou činnost a také zvyšují bdělost mozku. Zvláště významnou složkou rozmarýnu je cineol, který při vědeckých pokusech zlepšoval schopnost krys orientovat se v labyrintu.
Kromě pozitivních účinků na mozek podporuje tato bylinka trávení a chuť k jídlu, zvyšuje tvorbu a vylučování moči a pomáhá při nadýmání. Je také známým posilovačem imunitního systému a dokáže pozvednout náladu. Koupel z odvaru rozmarýnu má osvěžující účinky a velice dobře čistí i póry.
Rozmarýn se dá pít samostatně jako čaj, nebo je nejčastěji součástí provensálského koření. Jídlu dodá trpce kořeněnou chuť. Pro energizující provonění domova stačí rozmarýn rozmačkat.

Tip: Odvar z rozmarýnu
Tři hrsti rozmarýnu spaříme horkou, ale ne vroucí vodou, necháme 5 minut louhovat, poté přecedíme přes síto či gázu a nalijeme do připravené koupele o teplotě 35-38 °C. Koupeme se dvacet minut.

Zdroj:https://ona.idnes.cz