RADY CENTRA ALT♥MEDICA NA MĚSÍC SRPEN

31.07.2012 23:46

SRPEN – TĚLESNÉ TEPLO

 

 

V první polovině srpna se potíže v tomto systému projevují zvyšováním tepla a v druhé polovině spíše jeho nedostatkem.

 

 

Na udržování správné hladiny tělesného tepla mají největší vliv: játra (jejich schopnost aktivovat vitamíny, kovy, cukry,atd. a jejich neschopnost oslabením infekcemi, špatnou životosprávou) a lymfatický systém, který se stará o ekologii těla (zbavování se škodlivých látek). V tomto období je vhodné uměle dodávat ve stravě chybějící zinek (preventivní dávka 40 mg/den - nikdy ne nalačno, ale spolu s jídlem) a vitamín A (1 kuličku co je asi 30000 m.j./den - po jídle).

 

náhled obrázku

 

Vhodná je lymfatická masáž, která se zlehka provádí na vnitřních stranách končetin, směrem nahoru a vždy pravotočivě.

 

zdroj : manželé Patakyovi

 

Ilustrace - lymfatický systém

 

Něco málo o lymfatickém systému

 

Lymfatické cévy tvoří významnou součást imunitního systému. Odpovídají za sběr a odplavování odpadních toxických látek z tělesných tkání. Za normálních okolností protéká lymfatickým systémem denně zhruba 4 litry tekutin. Obsahují vodu, bílkoviny, tuky, soli, odumřelé buňky, baktérie, látky vzniklé jako odpad metabolických procesů.

V lidském těle se nacházejí 4 hlavní lymfatická centra, kterými jsou podpažní a tříselné uzliny. Síť lymfatických cév začíná drobnými vlásečnicemi na periferních částech těla, postupně se rozšiřuje a přechází k uzlinám. Lymfatický systém je povrchní a hluboký. Zhruba 80% cév a uzlin končetin je v kůži a podkoží. Bohatá lymfatická síť pokrývá trávicí trakt. Lymfatické cévy ústí do žilního systému.

Tok lymfy v mízních cévách a uzlinách je jednosměrný. Na rozdíl od krevního oběhu není stimulován srdcem. Průchodu lymfy je dosahováno stahy mízovodů, tlakem svalstva a podkožního vaziva při pohybu. Nedostatek pohybu, jednostranná zátěž, ochablost svalů a podkožních tkání jsou nejčastější příčinou nedostatečného odvádění lymfy a hromadění škodlivých látek, toxinů ve tkáních a kloubech.

 

 

 

 

Častými projevy jsou:

 

  • pocity únavy,
  • otoky nohou,
  • otoky v oblasti břišní či v obličeji,
  • pocit těžkých nohou,
  • celulitida,
  • oslabení imunitního systému,
  • křečové žíly,
  • přetrvávající otoky po úrazech a operacích,
  • často se opakující infekční onemocnění.

 

Zdroj: https://www.pomadfm.cz

https://www.moje-pravdy.cz/