První příznaky Parkinsonovy choroby jsou nenápadné

19.04.2014 22:54

 

11. duben je Světový den Parkinsonovy choroby. Datum není vybráno náhodně. V tento den v roce 1755 se totiž narodil James Parkinson – anglický lékař, který jako první onemocnění popsal. Dodnes nevíme, co přesně rozvoj nemoci způsobuje, ani jak se jí dá předcházet. Zatím se také jedná o nevyléčitelné onemocnění. Při včasném zahájení léčby se ale dá jeho průběh značně zpomalit. Jak vypadají první příznaky Parkinsonovy choroby?

Parkinsonova choroba ve většině případů postihuje lidi starší padesáti let. U cca 15% pacientů se ale nemoc může objevit už před čtyřicítkou. První příznaky vypadají celkem nenápadně a řada lidí si jich ani nemusí všimnout. Patří sem zvýšená únava, pocit ztuhlosti v končetinách a zádech, křeče, častá zácpa a problém se spaním. Následuje zpomalení chůze a zhoršená mimika. Jedním z prvních varovných signálů může být i klidový třes rukou a zhoršení čichu a chuti.

K určení diagnózy Parkinsonovy choroby je třeba důkladné vyšetření, a to i proto, že první příznaky bývají relativně nenápadné a navíc se u jednotlivých pacientů mohou lišit. Používá se laboratorní vyšetření krve, CT vyšetření mozku, EEG vyšetření a případně další metody.

Důvod, proč přesně nemoc propuká, zatím neznáme. Víme ale, co je její podstata. Je to nadměrné odumírání buněk, které v mozku tvoří dopamin. Jeho nedostatek zhoršuje přenos nervových signálů a důsledkem je celá řada neurologických poruch, včetně omezení pohybových schopností.

Odhaduje se, že Parkinsonovou chorobou v ČR momentálně trpí víc než patnáct tisíc lidí. I když je choroba zatím nevyléčitelná a s přibývajícím časem se zhoršuje, pozitivní je, že možnosti léčby se neustále zlepšují a při jejím včasném zahájení dokáží projevy nemoci rapidně zpomalit.