Pátá dohoda

25.02.2011 22:28

MIŘTE SLOVEM PŘESNĚ

Používejte slova přesně. Říkejte pouze to, co si myslíte. Nepoužívejte slova proti sobě samým, nepoužívejte je ani k pomluvám. Moc slov směřujte k pravdivosti a lásce.

NEBERTE SI NIC OSOBNĚ

Nemusíte se zabývat názory druhých lidí. To, co ostatní lidé říkají a dělají, není nic jiného, než projekce jejich vlastní reality, jejich vlastního snu. Pokud se osvobodíte od názorů a jednání ostatních lidí, nebudete již zbytečně trpět.

NEVYTVÁŘEJTE SI ŽÁDNÉ DOMNĚNKY

Buďte odvážní a vyjadřujte svá přání a ptejte se na to, na co chcete znát odpověď. Komunikujte s ostatními, abyste se vyhnuli nedorozumění, smutku a napětí. Jen s pomocí této jedné dohody můžete proměnit svůj život k lepšímu.

VŽDY DĚLEJTE VŠE, JAK NEJLÉPE DOVEDETE

To nejlepší z vás závisí na tom, jak se cítíte. Za jakýchkoliv okolností dělejte vše, jak nejlépe dovedete, a to je vše. Nic víc a nic míň. Nebudete tak již soudit sebe sama a ani se zneužívat a litovat.

BUĎTE SKEPTIČTÍ, ALE NASLOUCHEJTE

Nevěřte sami sobě, ani nikomu jinému. Pochybujte o všem, co slyšíte: Je to skutečně pravda? Naslouchejte záměru, který je ukryt za slovy. Jedině tak porozumíte skutečnému poselství.

Pokud vám vaše přesvědčení říkají: „Jsem tlustý. Jsem ošklivý. Jsem starý. Jsem smolař. Nejsem dost dobrý. Nejsem dost silný. Nikdy to v  životě nedokážu.“... pak si nevěřte, protože to není pravda. Tato poselství jsou zkreslená. Nejsou to nic víc než lži. Jakmile lži rozpoznáte, nemusíte jim věřit. Využijte sílu pochybnosti k přezkoumání...

Miguel Don Ruiz