Nemáte zodpovědnost za to, jak se daří druhým v jejich životě – to je jen na nich

11.06.2013 08:55
Potřeba chránit lidi před chybováním je připoutanost, která zpomalí váš růst. Máte ve svém životě lidi, kterých je vám líto a snažíte se je zbavit problémů, které si vytvořili?
 
 
Když se snažíte lidi zachránit, často skončíte jako oběť, protože vás nakonec začnou vinit ze svých problémů. Možná se pokusí vyvolat ve vás nepříjemné pocity, když se rozhodnete přestat je dál podporovat nebo jejich problém 954856_453286518096443_475798367_n(samozřejmě) nevyřešíte. Mohou se stát na vás závislými a cítit k této své závislosti i k vaší snaze pomoci vnitřní odpor. Vaše “pomoc” vás může stát i jejich přátelství. Někdy je nejdůležitější pomocí nebýt připoutaní k řešení problémů druhých lidí.

 

Máte právo neslyšet a nezapojovat se do problémů druhých. Sami se rozhodněte, jestli jim opravdu můžete pomoci, nebo mohou vaši pomoc využít. Pokud se rozhodnete pomoci někomu v potížích, rozhodněte se k tomu vědomě.

Když vám lidé říkají o svých problémech, zastavte se a ptejte se sami sebe, zda chcete jejich problémy táhnout s nimi. Dobře jim naslouchejte a vyciťujte, jestli chtějí hledat řešení, nebo jestli si chtějí jen postěžovat na svou složitou situaci. Rozhodněte se, co chcete lidem věnovat a dejte jim jasně na vědomí, kolik času, energie a zdrojů jim chcete dát, abyste jim pomohli v řešení jejich problémů.

Dříve než vynaložíte svou energii na proměnu nebo pomoc lidem, vzdejte se své potřeby, aby lidé rostli, vážili si vás nebo jednali nějakým konkrétním způsobem. Někdy je ve změně sebe samotných brzdí právě vaše silná touha pomoci jim se změnit. Až se odpoutáte a přestanete se o ně strachovat, budou mít větší svobodu růst.
My průvodci vám můžeme dát  mnoho vhledů do vašeho života, ale jste to jen vy, kdo může změnit svůj život použitím našich rad. Někdy nejste připravení vzdát se svých problémů, protože vás stále ještě něčemu učí. Pak vám jen můžeme pomoci získat trochu nový náhled na věc, udělat malý krůček nebo více milovat sebe sama. Dělejte totéž: zhodnoťte situaci z co možná nejvyšší úrovně a nabídněte lidem takovou pomoc, jakou považujete za nejlepší. Pak se odpoutejte od výsledku.

* * *

 

- z knihy Duchovní růst, Sanaya Roman