Klíčem k osvobození je přítomnost

06.05.2011 09:16

Nemyslete na minulost a budoucnost, pokud to není nutné. Vystupte z dimenze času, pokud je to možné. 

alt

Připadá-li vám obtížné vstoupit do přítomného okamžiku přímo, pozorujte obvyklou snahu své mysli uniknout z přítomnosti, protože mysl si představuje budoucnost  jako něco lepšího nebo horšího než přítomnost. Je-li představa budoucnosti lepší, poskytne vám naději nebo příjemné očekávání. Je-li horší, vyvolává úzkost. Obojí je iluzorní.

Skrze sebepozorování si uvědomujete přítomnost lépe. Jakmile si uvědomíte, že nejste přítomní, okamžitě si uvědomíte přítomnost. Pozorujete-li svou mysl, přestáváte se s ní ztotožňovat. Stáváte se objektivními pozorovateli.

Buďte přítomní jako pozorovatelé své mysli - svých myšlenek a emocí a svých reakcí - alespoň tak pozorně, jako sledujete situaci nebo člověka, který vás nutí reagovat. Uvědomujte si, jak často myslíte na minulost nebo budoucnost. Nic neanalyzujte ani neposuzujte. Pozorujte své myšlenky, vnímejte své emoce, sledujte své reakce. Z ničeho nedělejte osobní problém. Ucítíte něco mnohem silnějšího než cokoliv, co pozorujete - klidnou objektivní přítomnost za obsahem vaší mysli - tichého pozorovatele.

Intenzivní vědomá přítomnost je nutná zejména v situacích, které vyvolávají silné emoce. Například, když stojíte před nějakým úkolem, který vyvolává strach, nebo když si vzpomeneme na nějaký emoční komplex z minulosti. V takových situacích máte sklon stát se nevědomými. Vaše emoce nebo reakce vás ovládne a vy se s ní ztotožníte. Začnete se ospravedlňovat a bránit, odsuzujete a napadáte druhé... Ale nejste to vy, je to reaktivní návyk vaší mysli.

Ztotožnění se s myslí dodává mysli energii, pozorování mysli jí energii ubírá. Ztotožnění se s myslí vytváří čas, pozorování mysli otevírá dimenzi věčnosti. Energie, kterou vezmete své mysli, se změní v přítomnost. Jakmile si uvědomíte, co to znamená být přítomen, je mnohem snazší vystoupit z dimenze času, kdykoliv čas nepotřebujete pro praktické účely.

To nesnižuje  vaši schopnost užívat čas - minulost, tak i budoucnost, když jej potřebujete pro praktické účely. A samozřejmě to nesnižuje vaši schopnost používat svou mysl. Tuto schopnost naopak posílíte. Když pak svou mysl použijete, budete silnější a soustředěnější.

Osvícený - harmonický člověk je vždy soustředěn na přítomný okamžik, ale přesto si okrajově uvědomuje čas a používá chronologický čas, ale je osvobozen od psychologického času.

Naučte se používat čas v praktických situacích svého života - chronologický čas, ale jakmile vyřešíte naléhavou praktickou záležitost, okamžitě se vraťte k vědomí přítomného okamžiku. Tímto způsobem zabráníte hromadění psychologického času, kterým je ztotožňování se s minulostí a neustálé a nutkavé předjímání budoucnosti.

Kdykoliv si stanovíte určitý cíl a snažíte se jej dosáhnout, používáte chronologický čas. Uvědomujete si, kam se chcete dostat, a soustřeďte se plně na to, co děláte v přítomném okamžiku. Jestliže se příliš soustředíte na cíl, protože v něm hledáte štěstí nebo naplnění, přestáváte si vážit přítomného okamžiku. Přítomný okamžik je tak zredukován na pouhý odrazový můstek do budoucnosti, který sám o sobě nemá žádnou cenu. Chronologický čas se mění na psychologický. Život přestává být dobrodružstvím a stává se pouhou obsesí dosáhnout stanoveného cíle. Už nevidíte květiny podél cesty a neuvědomujete si krásu života, který se odvíjí kolem vás, když žijete v přítomném okamžiku.

Snažíte se být vždy někde jinde, než právě jste? Je většina vaší činnosti jen prostředkem k dosažení nějakého cíle nebo uspokojení nějakého požitku? Věříte, že budete spokojenější, když získáte víc věcí nebo čekáte na člověka, který vám změní život? Tehdy se z vašeho života vytratí veškerá svěžest a radost. Začnete být posedlí budoucností, která se vám jeví jako únik z neuspokoijvé přítomnosti.

To, co vnímáte jako budoucnost, je neodmyslitelná součást přítomného stavu vašeho vědomí. Je-li vaše mysl zatížena břemenem minulosti, budete v budoucnosti prožívat totéž. Minulost se bude opakovat následkem nedostatku vědomé přítomnosti. Kvalita vašeho vědomí v přítomném okamžiku utváří budoucnost, kterou ovšem nemůžete prožívat jinak než jako přítomnost.

Jestliže vaši budoucnost určuje kvalita vašeho vědomí v přítomném okamžiku, co určuje kvalitu vašeho vědomí? Stupeň vaší vědomé přítomnosti. takže ke skutečné změně může dojít jedině v přítomném okamžiku.

Možná je pro vás obtížné si uvědomit, že příčinou vašeho utrpení a problémů je čas. Myslíte si, že vaše problémy jsou způsobeny konkrétními situacemi ve vašem životě, a z konvenčního hlediska máte pravdu. Ale dokud nevyřešíte základní dysfunkčnost své mysli - její připoutanost k minulosti a budoucnosti a její tendenci odmítat přítomnost - vaše problémy se budou stále opakovat. 

V čase není žádná spása, nikdo nemůže být svobodný v budoucnosti. 

- zapomeňte na svoji životní situaci a všímejte si vašeho života. Váš život se odehrává tady a teď, vaše životní situace je představa ve vaší mysli, váš život je skutečný,

- vytvořte si prostor, abyste našli život pod životní situací - když máte spoustu problémů, nezbývá vám prostor na nové věci,

- používejte všechny smysly plně - buďte tam, kde jste, dívejte se kolem sebe, vnímejte světlo a barvy, naslouchejte zvukům, dotýkejte se předmětů, pozorujte rytmus svého dechu. (Moc přítomného okamžiku - Eckhart  Tolle)

Zdroj: https://adenais.cz/