OTESTUJTE SE: Jsem extrovert, nebo introvert?

11.07.2012 01:35

OTESTUJTE SE: Jsem extrovert, nebo introvert?

 

Současná doba rozhodně přeje spíše extrovertům – kdo má ostré lokty a pořádně prořízlou pusu, neztratí se. Často se tedy může stát, že se za extroverty pouze vydáváme (protože bychom jimi chtěli být), ale skutečnost je jiná…

 

Psycholožka Ros Taylor se ve své knize Sebedůvěra v práci (vydala Grada) opírá o teorii kolegy psychologa H. J. Eysencka, podle nějž je míra extroverze či introverze osobnosti genetickou záležitostí. Pojďte si odpovědět na pár otázek a zjistěte, jak na tom vlastně jste a jaký typ povahy vám byl do vínku nadělen.

Princip testu spočívá v tom, že si upřímně odpovíte, zda souhlasíte, nebo nesouhlasíte u těchto bodů:

1) Jsem králem/královnou večírků
2) Jsem rád/ráda středem pozornosti
3) Umím řešit společenské situace
4) Jsem rád/ráda tam, kde se něco děje
5) Snadno si hledám nové přátele
6) Když jsem mezi cizími lidmi, moc se neprojevuji
7) Nerad/Nerada na sebe strhávám pozornost
8) O víkendech nerad/nerada chodím na večírky
9) Rád/Ráda pracuji samostatně a nezávisle
10) Často bývám rád/ráda sám/sama


Výsledky:
Souhlas u prvních pěti otázek naznačuje extrovertní sklony, zatímco u posledních pěti otázek naznačuje souhlas sklony introvertní.

Extrovertní povaha
Extroverze je stav aktivity neboli návyk soustavně se zabývat vnějším světem a nacházet v něm uspokojení. Extroverti jsou rádi v kontaktu s lidmi, jsou spíše optimističtí, hovorní, asertivní a družní. Potěšení jim přinášejí velká společenská setkání, jako například večírky, setkání místních komunit, veřejné demonstrace a obchodní nebo politická setkání.

Mezi oblíbené obory činnosti extrovertů patří například politika, vzdělávání, obchod, řízení lidí, makléřská či zprostředkovatelská činnost nebo herectví.

Extrovertní lidé rádi tráví čas ve společnosti, čas strávený o samotě je naopak příliš nenaplňuje. Ve společnosti ostatních obvykle srší energií, zatímco o samotě se mohou nudit. Hovoří spontánně a často.

Introvertní povaha
Introverze je stav nebo sklon se plně či převážně zabývat vnitřním duševním životem. Introvertní lidé tíhnou k větší rezervovanosti, ve velkých skupinách se výrazně neprojevují. Mají často v oblibě individuální aktivity, jako je například četba, psaní, kreslení a práce na počítači.

Archetyp introvertní osobnosti představují malíři, spisovatelé, sochaři, inženýři, skladatelé a vynálezci.

Introverti obvykle rádi tráví čas o samotě, ale čas strávený ve větších skupinách lidí je příliš nenaplňuje. Přesto jsou rádi ve společnosti blízkých přátel. Častěji se soustředí pouze na jedinou činnost. Než se zapojí do dění, pozorují situaci. Introvertní lidé si často připadají zahlcení intenzivními podněty na společenských shromážděních. Než cokoli řeknou, dobře si to promyslí.

Introvertní povaha není totéž co stydlivá povaha. Introvertní lidé vyhledávají spíše individuální než společenské aktivity dobrovolně, zatímco stydliví lidé se vyhýbají společenským kontaktům ze strachu.

Podstatné je, že dnešní svět potřebuje jak introvertní, tak extrovertní osobnosti. Extrovertní typy vedou jednání a dokážou zapojit všechny zúčastněné, zatímco introvertní povahy tiše sumarizují a následně posouvají diskusi neočekávaným směrem.

Ros Taylor ve své knize popisuje zkušenosti z vlastní psychologické praxe. Mnoho z jejích klientů (spíše tišších a hloubavějších) chtělo naučit, jak být otevřenější. Ona je ale odmítla – introverti se mohou samozřejmě naučit vyjadřovat lépe své názory, vytříbit prezentační schopnosti nebo se více zajímat o blaho svých zaměstnanců, komunikovat s kolegy atp., ale musejí ctít svou introvertní povahu a nesnažit se ji překonat. Jde pochopitelně také o vlastní sebedůvěru.

Otázkou je, proč naše společnost v pracovním prostředí vyžaduje a oceňuje spíše extrovertní povahy. Psycholožka odpovídá takto: Hlubší zamyšlení ve vrcholných kruzích našich institucí mohlo zabránit ohrožení finančních trhů. Dnešní lídři často opomíjejí důležitou vůdčí schopnost: vyslechnout si všechny názory, nejen názory lidí, kteří jsou nejvíce slyšet, nebo názory, s nimiž souhlasíme. Představitelé obchodních společností často upřednostňují shodu před výzvami, což omezuje nejen růst společnosti, ale i odvahu zaměstnanců vyslovit svůj názor.

A co vyšlo vám? Děláte zaměstnání, které odpovídá vašemu naturelu?