Co je to Namasté? Co vlastně toto gesto znamená?

07.10.2011 09:53

 

Gesto Namasté reprezentuje víru, že uvnitř každého z nás je „boží jiskra", která je uložená v oblasti čakry srdce. Gesto je uznání jedné duše duši druhé.

„Nama" znamená poklonit se, „as" znamená já a „te" je tobě. V doslovném překladu tedy Namasté znamená „pokloň se mně" nebo „já se kloním tobě."

Při provádění Namasté umístíme spojené ruce na úroveň srdeční čakry blízko očí a skloníme hlavu. Toto gesto můžeme také provést tak, že spojené ruce umístíme v oblasti „třetího oka", skloníme hlavu a poté posuneme spojené ruce k srdci. Toto je obzvláště hluboká forma respektu.

Ačkoli v západním světe je Namasté vyslovováno ve spojitosti s gestem, v Indii je rozuměno, že toto gesto samo o sobě znamená Namasté, a proto není nutné při tomto úklonu nic vyslovovat.

Spojené ruce umisťujeme k srdeční čakře, abychom tak zesílili proudění Boží lásky. Uklonění hlavy a zavření očí pomáhá vzdát se Bohu v našem srdci. Člověk může provádět Namasté sám jako meditační techniku, při které lze proniknout hlouběji do srdeční čakry.

Učiteli a žákovi, dvěma jednotlivcům, dovolí Namasté shromáždit jejich energii v jednom bodě, bodě spojení a věčnosti. Jedině tak jsou schopni osvobodit se od pout svého ega.

Pokud je taková meditace prováděna opravdu s hlubokým citem v srdci a odevzdanou myslí, dochází k rozkvětu takového duševního spojení.

Pakliže je to možné, mělo by být Namasté prováděno jak na začátku, tak i na konci hodiny jógy. Obvykle je prováděno až na konci, neboť mysl je méně aktivní a energie v místnosti je více poklidná.

Učitel začíná tímto gestem jako projevem vděčnosti a respektu vůči svům studentům a svým vlastním učitelům a současně tak navzájem vyzývá studenty k propojení se členy svého rodu, rodiny. Pouze takto umožní pravdě aby plynula a proudila. Pravdě, že my všichni jsme „jeden", ovšem pouze tehdy, když „žijeme srdcem."

Zdroj: www.joga-magazin.cz