Co je špatné na cukru? Proč vznikají potravinové alergie?

07.03.2013 13:45

Co je špatné na cukru?

Naše tělo potřebuje k trávení cukru některé vitamíny skupiny B a stopové prvky jako chrom a zinek, vlákninu a další živiny. Pokud občas sníme malé množství cukru tak nám to neublíží, ale při konzumaci většího množství dochází k vyčerpání zásob živin,které jsou užitečné pro náš organismus. Tím dochází k tomu, že se zvýší produkce inzulinu nad bezpečné hodnoty.

 

Nedostatek vitamínů skupiny B vede k nervozitě, poruše zažívání a celkové slabosti. Při nedostatku chromu vzniká kornatění cév a může dojít k infarktu myokardu.Cukr je také velkým spoluviníkem kvasinkových infekcí, kterými trpí hlavně ženy.Kvasinky ( Candida albicans) spolu s mikroby způsobující zánět mozkových blan a zubní kazy, jsou živeny cukrem.

 

Proč vznikají potravinové alergie?

 

Potravinové alergie vznikají jako důsledek špatně fungujícího imunitního systému. Výzkumy ukazují, že častými důvody alergií na potravu jsou nízká hladina žaludeční kyseliny a nedostatek trávicích enzymů. Také stres a hypoglykémie mohou ovlivňovat naši reakci na potraviny. V současné době je dětskými lékaři velice doporučováno kojení, které částečně chrání dětský organismus před alergiemi. Matky by měly začínat děti krmit vařeným jídlem pomalu, aby si děti mohly zvyknout na nové chutě.

 

Nejběžnější potraviny, které mohou být příčinou alergie :

- kravské mléko

- vejce, čokoláda

- pomeranče, pšenice

- kyselina benzoová

- tavené sýry

- vepřové a hovězí maso

 

zdroj: www.doktoronline.cz