Čínská filozofie "Feng Shui"

10.05.2011 16:51
 

Feng ShuiFeng Shui je čínská filozofie stará více než 4.000 let. Poukazuje na základní body důležité k dosažení harmonie v šesti klíčových oblastech každodenního života: láska a vztahy, zdraví, rodina, štěstí a pohoda, kariéra a zaměstnání, majetek a úspěch.
Pro každou oblast upravuje základy působení okolních vlivů, činností a movitých věcí na změny a vývoj těchto daných oblastí. Nabízí nám jednoduchá řešení k docílení harmonie, které je pro dosažení výsledku nutné uplatňovat a řídit se jimi dlouhodobě a vytrvale každý den. Ze začátku je správnou cestou i uvědomění si toho, jak by člověk své návyky měl zlepšit. Postupem času si člověk osvojí pravidla Feng Shui a přijme je za nové zvyky a činnosti nápomocné k dosažení harmonie. V žádném případě by nikdo neměl očekávat od stylu Feng Shui změnu života a vyřešení případných problémů během několika dní či měsíců. Styl Feng Shui vám ukáže správný směr, ale vaše přesvědčení, vnitřní pocit a pečlivé dodržování zásad stylu Feng Shui je závislé jen na vaší vůli.

V tomto prvním dílu představení filozofie Feng Shui dále zmíníme základní pojmy.
Feng Shui – znamená čínsky „Vítr a Voda“, dva velmi silné přírodní živly.
Ki neboli Čchi – životní energie, která proudí všude kolem nás; její plynutí se dá ovlivňovat různými aspekty. Například v domácnosti plyne Čchi podle nastavení nábytku, květin a dekorace. Například ve vstupní hale nebo chodbičce by nemělo být nic v cestě, aby Čchi mohla proudit. Kabáty a boty byste měli ukládat bokem.
Jin a Jang – dvě protichůdné síly energie Čchi, jedna bez druhé nemohou existovat a v každé je alespoň část vlastnosti té opačné. Příkladem může být den a noc, kdy ve dne je vždy nějaké stinné místo a naopak v noci vždy někde svítí alespoň malá hvězdička.
Pět elementů – další rozdělení Čchi podle její vazby; patří sem země, oheň, voda, dřevo a kov; všechny tyto prvky se propojují a navazují na sebe. Některé mají mezi sebou podpůrný vliv, a nebo naopak destruktivní vliv.

Pokud si začneme každý den uvědomovat sílu Feng Shui a aplikujeme některé její prvky do našeho života, zjistíme, jak příznivě nás ovlivňuje, harmonizuje naše myšlení a náš život.

Sledujte tento seriál Feng Shui, kde vás budeme pravidelně seznamovat se stylem, který se může stát součástí vašeho života. Budeme po částech odkrývat pravidla a doporučení této filozofie.

V příštím díle se zmíníme o Jinových a Jangových vlastnostech, jak poznáme Jinovou nebo Jangovou povahu a jak s těmito aspekty můžeme dále pracovat, rozvíjet je a třeba i využít pro osobní vztahy, práci apod.

Zdroj: https://www.vitalne.cz/