Centrum vašeho bytu - centrum vašeho života

15.12.2011 21:36

 

 

Co máte v centrální části bytu? Zeptám se jinak: co je ústředním tématem (Tai-chi) vašeho života? Ano, tyhle otázky spolu opravdu souvisí, protože podle Feng Shui (Pa-Kua analýza) centrální část každého prostoru definuje funkci celého prostoru. Jinými slovy, budete-li mít ve středu bytu chaos a svinčík, s největší pravděpodobností povedete chaotický život plný nepořádku a neřádu. Zda je to dobře či špatně, záleží jen a jen na vaší preferenci.

 

Chodba v srdci domu aneb životní poklus

Velmi často se v centrální části domu nachází chodba se schodištěm do patra. Co lze od takového domu očekávat? Pokud zde budeme trvale žít, můžeme předpokládat stálý poklus z přízemí do patra a naopak, ale i celý náš život se ponese ve jménu nepolevujícího běhu. Může se nám pak stát, že budeme unavení a budeme si stěžovat na neschopnost zastavit se v životě. A jak to napravit? Můžete zkusit například doplnit do centra domu horizontální dekorace (zpomalení energie) a nezapomeňte, že jejich tematika a nálada se bude prolínat celým vaším životem. Proto zkuste svou chodbu povýšit na plnohodnotný a krásný prostor svého domova.

WC v srdci domu aneb rychlé vyčerpání
Dalším častým případem je koupelna a toaleta v centrální části domu. Není to zrovna ideální situace, neboť může být příčinou naší vyčerpanosti (voda v koupelně má klesající tendenci). Ještě hůře tento stav ponesou senioři či dlouhodobě nemocní lidé, kteří si nemohou „dobíjet baterky“ mimo domov v přírodě či sportem. A jak to napravit? Nebojte se v dané koupelně uplatnit výrazné červené doplňky (energie ohně), vysoké rostliny (umělé), a vůbec vertikální tvary. Pozvednete tak klesající energii místnosti v srdci svého domu. A ještě jedno důležité doporučení: chovejte se ke své koupelně v centru domu jako k místnosti, kam byste (při troše nadsázky) mohli usadit svého kamaráda ke kávě, tj. mějte zde nádherně čisto a hezky.

Pracovna v srdci domu aneb život workoholika
Jako poslední příklad uveďme situaci s pracovnou v centru bytu. Co můžeme očekávat? Život ve jménu pracovních povinností, kdy nebudeme schopni odpočinku, a právo na něj budeme odpírat i ostatním členům rodiny. Někdo v tom nespatřuje problém, ale kdybyste se přistihli, že stále jen pracujete, popřemýšlejte o přesunutí práce někam stranou a uvolněte centrum života v domě třeba rodině, respektive posezení do kruhu.

A jaký je ideální střed domu? Takový neexistuje, záleží jen na tom, co uznáte za středobod svého života.

P.S. Já osobně tam však nejraději vidím obývák s posezením jako symbol rodinné pospolitosti. Funkcí domu se pak stane rodinný život.

Přeji hodně štěstí v centru života!

 

Zdroj: https://www.infokompas.cz/?texty&c=194