9 rituálů přítomného bytí

01.06.2011 12:00

“Usměj se, nadechni a zpomal.” - Thich Nhat Hanh, buddhistický mnich

Procházíte svým dnem, aniž byste žili naplno?

Já to tak dělal mnoho let. Bylo to, jako by mě život míjel a já čekal, až se něco stane. Vždy jsem se cítil, jako bych se připravoval na později.

Avšak dnešní den není přípravou na zítřek. Dnešní den je hlavní událostí.

Žít plně dneškem a odevzdat se přítomnému okamžiku… uvědomuji si, že je to jednodušší říct, než udělat – život v přítomnosti je návyk, jehož osvojení není jednoduché. Rozhodl jsem se proto podělit o několik mých oblíbených rituálů, které vám pomohou užít si každý moment.

Nemusíte dělat vše. Vyberte si několik z nich a vyzkoušejte, zda udělají váš den lepším.

Rituály přítomného bytí

Rituál není o tom, dělat věci bezmyšlenkovitě. Je to způsob, jak do svého života přinést něco dobrého. Provádíte-li rituál vědomě, pomůže vám žít v přítomnosti. Provádíte-li ho bezmyšlenkovitě, je k ničemu.

Zde je několik mých oblíbených rituálů:

  1. Ráno chvíli poseďte. Když vstanete, v tichu brzkého rána, možná za zvuku vařící se kávy, si vemte malý polštářek a sedněte si na zem. Já často tuto chvíli využívám k protahování, protože má ohebnost není zrovna nejlepší. Uvědomuji si každý sval v těle a je to, jako bych se pomalu probouzel do nového dne. Dále jen tak sedím a soustředím se na své dýchání, nádech a výdech. Jedná-li se o meditaci, jsem naprostý začátečník, ale svůj den vždy zahajuji tímto rituálem.
  2. Vyčistěte si zuby. Předpokládám, že zuby si čistíme všichni, ale často to děláme nevědomě, zatímco přemýšlíme o jiných věcech. Zkuste se na čištění zubů plně soustředit, vnímejte každou mezeru, každý zub z jedné strany úst až na druhou. Odvedete lepší práci a pomůže vám to uvědomit si, kolik toho děláte na autopilota.
  3. Soustřeďte se na jídlo. Vypněte televizi, odložte notebook a telefon, pryč dejte dokonce i knihu či noviny. Pokud jíte s některou z těchto věcí (většina lidí to dělá), jídlo se bez nich bude zdát nudné. A přesto, dokud to neuděláte, nedokážete jídlo pořádně ocenit. Rád se soustředím na své ovesné vločky (s ořechy a bobulemi – viz moje dieta), vnímajíce každé sousto. Dělá to jídlo chutnějším, a já jím dlouho a s vděkem.
  4. Umyjte nádobí. Když dojíte, umyjte po sobě nádobí. Věnujte plnou pozornost umývání, vodě a pěně.
  5. Pijte čaj. Na čajovém obřadu je cosi starobylého – a když pijete čaj s plným vědomím, spojíte se s miliony dalších, kteří tak činili v průběhu staletí.
  6. Choďte pomalu. Mám rád udělat si přestávku a jít se chvíli projít. Jděte pomalu, vnímejte každý svůj krok. Věnujte pozornost svému dechu, všemu okolo vás, zvukům, světlům, jednotlivým předmětům…
  7. Najděte klid k četbě. Vyhraďte si tichou chvilku (pro mě jsou skvělá rána a večery) a místo na čtení dobrého románu. Nemějte poblíž žádnou televizi ani počítač, a plně se ponořte do fiktivního světa. Může se zdát protikladné přenést svou mysl z přítomnosti do dění v knize, ale je to skvělý trénink soustředění. Dobrý román navíc miluji jako máloco jiného.
  8. Buďte vděční. Každý den najděte někoho, na kom vám záleží a místo vnímání tak, jako ho vnímáte obvykle, se na něj opravdu podívejte. Uvědomte si, co pro vás znamená, a buďte vděční za jeho existenci. Pokud mu chcete udělat radost, svěřte se, jak vděční za něj jste.
  9. Pracujte soustředěně. Začněte pracovní den výběrem jedné věci, která vaši práci posune o kus dál, a vše ostatní hoďte za hlavu. Pracujte jen na tomto úkolu, a nepřebíhejte k jiným, dokud nebude hotový. Dělat jednu věc v jednu chvíli je skvělý způsob, jak nalézt koncentraci.

Tyto rituály nejsou jedinou chvílí, kdy se můžete soustředit na přítomnost, ale skvěle vám život v přítomnosti připomenou. Vyzkoušejte některé z nich a prožijte, díky nim, dnešní den naplno.

Zdroj: https://zenhabits.cz