5 nejčastějších chyb českých domácností

15.12.2011 21:40

 

Ačkoli se architekti a bytoví designéři neustále snaží zlepšovat kvalitu našeho bydlení, počet rozvodů a konfliktů v našich domácnostech neubývá. Nezdá se to zvláštní, vezmeme-li v úvahu, že kvalitnější bydlení má podpořit kvalitnější život? Ne, není to zvláštní. Mám totiž zkušenost, že dnešní koncept moderního bydlení se často neslučuje se šťastným rodinným životem. Všimla jsem si, že některé chyby se v českých domácnostech podezřele často opakují a narušují náš spokojený život. Zde je seznam pěti nejčastějších chyb, které v praxi potkávám a napravuji.

 

1. Stísněný vchod do bytu

Není zoufalejšího pocitu, než odemknout dveře bytu a muset překonat množství překážek, abychom postoupili dále. Překážkou je vlastně vše, co nám brání pohodlně se vyzout, pohodlně odložit kabát a tašku, a přitom se opravdu nemuset vyhýbat nástrahám, jako jsou ostré rohy skříní, botníků, hromada tašek či jiných předmětů. Čím „zablokovanější" zádveří máme, tím hůře do našeho života vchází nová motivace, cíle a rozlet. Odstraňte proto z chodeb a zádveří vše, co brání plynulému a volnému proudu energie, aby se vám volněji a velkoryseji dýchalo.

 

2. Malý jídelní stůl

Co je symbolem rodiny? Je to jídelní stůl. Jeho velikost a stav odráží velikost a stav naší rodiny. Je-li stůl příliš malý, nelze očekávat, že se k němu všichni pohrnou. Kdo by se taky toužil mačkat u jídla. Jídlo v tomto případě do sebe rychle naládujeme a odcházíme tam, kde je nám pohodlněji.

U našich prababiček bychom těžko hledali titěrný jídelní stoleček, moc dobře totiž věděly, že čím větší jídelní stůl, tím více pohodlí pro každého člena rodiny, a tím více času rodina stráví pohromadě. Chcete-li žít rodinným životem, věnujte rodině adekvátní prostor ke společnému stolování.

 

3. Moderní kuchyně

Někdy mi připadá, jakoby šel design proti lidskému zdraví a rozumu. A tento pocit mě přepadá zejména v tzv. moderních kuchyních, kde si lidé stěžují, že nevaří anebo vařit nemohou. Tyto moderní kuchyně se vyznačují vysokým leskem, kluzkým povrchem, kovovými doplňky a sklem. Kov, sklo a lesk vyzařují řád a pravidla. Řád a pravidla v nás neprobudí lidskost a pocit útulného domova. Moderní kuchyně v nás tedy místo lidskosti a touhy láskyplně připravovat krmi probudí tendenci uklízet a trávit zde málo času.

Chcete-li v kuchyni opravdu vařit, vyhněte se obloukem kovu a lesku na kuchyňské lince a jeďte se inspirovat třeba do kuchyně k babičce na chatu anebo tam, kde lidé rádi vaří pro rodinu a přátele. Místo lesku, kovu a hladkých povrchů nejspíš najdete dřevo a členitost. Tedy přirozenost.

 

4. Televize v centru obývacího pokoje

Spousta mých klientů si stěžuje, že přestali žít rodinným životem. A když mi pak ukážou svůj obývák, příčina problému je často odhalena: televize v centru pozornosti, v centru rodinného života. Znamená to, že posezení v obýváku je nasměrováno proti televizi. Chcete-li trávit společný čas v rodinném kruhu, sestavte posezení jakoby do kruhu, tak, aby televize „vypadla" z centra pozornosti.

 

5. Neintimní ložnice

Kdyby se tak v manželských poradnách nejprve zeptali na stav ložnice dotyčného páru... Ložnice o našem partnerství tiše prozradí téměř vše. Jak si ceníme sami sebe a partnera, jakou váhu připisujeme našemu vztahu. Chcete-li od ložnice, aby vás motivovala k relaxaci a blízkému vztahu s partnerem, odstraňte z ní vše, co s vaším vztahem nesouvisí. Jakmile se vám do ložnice připlete sušák s prádlem, může to být přitěžující okolnost pro udržení romantiky v partnerství.

 

Zdroj: https://www.stestiazdravi.cz